Kako da vaša djeca kvalitetno provode vrijeme kod kuće?
Briga o djeci

Kako da vaša djeca kvalitetno provode vrijeme kod kuće?

Danas se mnogi roditelji suočavaju s izazovom kako da drže djecu zainteresovanom i kako da djeca kvalitetno provode vrijeme. Stvaranje strukture i planiranje dana su ključni, ali jednako važno je šta se nalazi na rasporedu. U ovom blogu ćemo istražiti kreativne aktivnosti koje će pomoći djeci da kvalitetno provode vrijeme kod kuće.

Objavljeno: prije 2 mjeseca

Vrijeme čitanja: 2 min / 364 riječi

Kako da vaša djeca kvalitetno provode vrijeme kod kuće?

Postavljanje strukture dana

Važnost rasporeda

Za djecu koja su dovoljno stara da čitaju i prate vrijeme, preporučujemo da imaju određeno mjesto u kući gdje mogu provjeriti šta bi trebali raditi u određenom trenutku i šta slijedi. Sa mlađom djecom razgovarajte o rasporedu svakog jutra tokom doručka. Kojim aktivnostima se radujem danas? Šta se očekuje da završim danas? Da li mi dolazi druga/ica na druženje? Vaš raspored treba odgovoriti na sva ova pitanja.

Kreativno Vrijeme

Kreativne aktivnosti za fokus

Sigurno ste već primijetili koliko je teško djeci svih uzrasta da ostanu fokusirana na nešto. Da bi se olakšalo fokusiranje, preporučujemo korištenje kreativnih aktivnosti tokom učenja. Na primjer, vježbajte vokabular crtajući s djecom. Bilo koji kreativni čin ima čarobnu moć. U toku dana planirajte 20-minutne umjetničke pauze, uključujući stvari kao što su učenje origamija ili pravljenje figurica od plastelina. Ukoliko ne znate kako nešto napraviti, YouTube je odličan izvor kreativnih tutorijala!

Vrijeme za kretanje

Fizička aktivnost

Za sve nas je važno da se krećemo, a posebno je važno za djecu i tinejdžere koji danas često provode vrijeme pred ekranima. Kreirajte tri pauze u dnevnom rasporedu za kretanje. Slično umjetničkim aktivnostima koje smo već spomenuli, kretanje pruža potrebne "moždane pauze".

Završetak dana

Ritual završetka školskog dana

Napravite ritual koji će djeci signalizirati da je školski dan završen. Ovo bi trebalo uključivati pregled zadataka i provjera da li su pravilno urađeni.

Zaključak

Sa pravim pristupom i kreativnim aktivnostima, moguće je omogućiti djeci da korisno provode vrijeme kod kuće. Postavljanje jasnog rasporeda, uključivanje kreativnih i fizičkih aktivnosti, te završetak dana s ritualom, pomoći će djeci da ostanu angažovana i motivisana. Ukoliko vam je potrebna pomoć sa djecom i voljeli biste pronaći osobu od povjerenja koja će raditi korisne aktivnosti sa vašom djecom – registrujte se na Briga.ba i kreirajte oglas.

Podijeli: