Kako odabrati pouzdanog čuvara za kućne ljubimce?
Briga o ljubimcima

Kako odabrati pouzdanog čuvara za kućne ljubimce?

Odlazak na posao, ljetovanje ili poslovno putovanje i ostavljanje vašeg ljubimca kod kuće može biti teško. Pronalaženje pouzdanog čuvara za kućne ljubimce ne bi trebao biti dodatni stres.

Objavljeno: prije 1 mjesec

Vrijeme čitanja: 3 min / 574 riječi

Kako odabrati pouzdanog čuvara za kućne ljubimce?

Suočeni s užurbanim rasporedima i dugim putovanjima, ili čak ljubimcima koji pate od separacione anksioznosti, sve više ljudi traži pouzdane osobe za čuvanje kako bi bili sigurni da su njihovi krzneni članovi porodice u dobrim rukama.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da pronađete savršenog čuvara!

Počnite online

Internet je odlično mjesto za početak. Briga.ba vam može pomoći u pronalaženju pouzdanog čuvara. Pravu osobu potražite tako što ćete se registrovati na Briga.ba i napraviti oglas za posao. Ukoliko ste vi osoba koja ima određeno iskustvo i kompetencije za ovu ulogu, napravite svoj profil i pratite redovno oglase. 

Tražite preporuke iz prve ruke

Možete pitati prijatelje, rodbinu i komšije za preporuke. Ako vaši prijatelji ili komšije imaju ljubimce, možda već imaju čuvara kojeg mogu preporučiti. Također, povežite se sa svojim veterinarom i lokalnim društvima za zaštitu životinja - možda imaju preporuke za vas. Samo imajte na umu da osobe s punim radnim vremenom možda neće imati raspoloživost koja vam je potrebna.

Pripremite se za intervju

Odvojite vrijeme za razmišljanje o tome šta želite pitati kandidate prije nego što pričate s njima. Ne ustručavajte se pitati sve što vas zanima; na taj način možete dobiti dobar osjećaj za nečiju osobnost i karakter. Evo nekoliko tema koje treba razmotriti:

Osnovne informacije

Saznajte kakvo je njihovo iskustvo sa čuvanjem životinja, kako komuniciraju u slučaju ako ih nešto spriječi da dođu u vašu kuću i sl. Iskusni čuvari će imati planove za nepredviđene situacije i moći će vam objasniti kako rješavaju takve probleme.

Naknade

Nema smisla ići dalje ako ne možete priuštiti njihove usluge. U isto vrijeme, nemojte birati samo najjeftiniju opciju; želite osobu s kojom ćete biti zadovoljni. Pitajte otvoreno za cijenu i šta ona uključuje. Na primjer, neki čuvari naplaćuju dodatno za davanje lijekova ako je životinja bolesna ili za duže šetnje.

Usluge

Pitajte koje specifične usluge nude, u zavisnosti šta vam tačno treba—npr. da li im je uredu brinuti se o bolesnoj životinji? Imaju li neke posebne obuke? Šta u slučaju ako vaš pas ugrize drugu osobu dok je u šetnji s njima? Možda za vašeg ljubimca treba osoba sa više iskustva i obuke.

Također može biti korisno postaviti jedno ili dva hitna scenarija kako biste vidjeli kako kandidati reagiraju. Njihovi odgovori će vam dati uvid u njihovu sposobnost da se nose s kriznim situacijama.

Pripremite se za susret

Preporučujemo vam da i Vi i ljubimac upoznate kandidata. To će vam omogućiti da bolje upoznate osobu i posmatrate kako se odnosi prema vašem ljubimcu. Slušajte svoj instinkt. 

Prihvatite da možda neće uspjeti

Ni najbolji pristup možda neće spriječiti da zaposlite pogrešnu osobu. Ali možete poduzeti nekoliko jednostavnih koraka kako biste utvrdili da li osoba obavlja svoj posao kako treba. I to je uredu. Tražite dalje. Pretražite oglase na Briga.ba i sigurno ćete imati više sreće!

Podijeli: