Savjeti za odabir njegovatelja za stariju osobu
Briga o starijim osobama

Savjeti za odabir njegovatelja za stariju osobu

Pronalaženje pravog njegovatelja za vašu voljenu osobu može biti izazovan zadatak. Međutim, postoji nekoliko važnih stvari koje trebate imati na umu. U ovom blogu ćemo razmotriti ključne korake koje treba poduzeti prilikom potrage za njegovateljem.

Objavljeno: prije 3 mjeseca

Vrijeme čitanja: 3 min / 472 riječi

Savjeti za odabir njegovatelja za stariju osobu

Razumijevanje potreba za njegom kod kuće

Prvi korak u procesu odabira njegovatelja je razumijevanje specifičnih potreba vaše voljene osobe. Da li im je potrebna pomoć u svakodnevnim funkcijama? Da li je potrebno osigurati da ne padaju? Treba li ih neko pratiti na različite termine i aktivnosti? Da li je potrebno kuhanje, čišćenje, ili rukovanje medicinskim režimima? Postoji više nivoa njege, i važno je započeti od procjene tih potreba. Gerijatrijska procjena može biti odličan način da u potpunosti razumijete potrebe.

Razumijevanje financijske realnosti

Svi bi voljeli imati tim edukovanih njegovatelja koji rade 24 sata dnevno, ali za većinu ljudi to nije realnost. Zato je važno u potpunosti razumjeti koliko vi i vaša porodica možete realno priuštiti prije nego što započnete potragu. Briga o starijoj voljenoj osobi može biti stresna, i ne želite dodatno opteretiti sebe financijskim problemima.

Uključivanje porodice

Da li imate braću i sestre, rođake ili druge rodbine koji će pomoći? Pobrinite se da su svi uključeni u odluku, da daju svoj doprinos (vrijeme, novac, hrana itd.) i koristite to kao dio vašeg plana.

Opis posla: jasno definiranje očekivanja

Da li ste ikada aplicirali za posao gdje poslodavac nije znao šta ćete tačno raditi? Vjerovatno niste željeli raditi tamo. Isto važi i kada intervjuišete nekoga za posao njegovatelja. Pripremite potpuni i tačan opis posla, fokusirajući se na specifične potrebe vaše voljene osobe. Ne želite uljepšavati stvari, jer ne biste željeli zaposliti nekoga ko nije kvalifikovan ili ne želi raditi zadatke koji ih očekuju.

Postavljanje pravih pitanja

Kada neko dođe na intervju, nemojte se ustručavati postaviti teška pitanja. Saznajte da li su radili sličan posao prije. Pitajte ih o nesuglasicama i izazovima koje su imali radeći sličan posao. Pitajte ih šta očekuju od vas. Budite iskreni o očekivanjima. Stavljanje svega na stol je i njima od pomoći.

Slijedite svoj instinct: donošenje konačne odluke

Na kraju dana, nakon što pronađete nekoga ko je tehnički kvalifikovan, iskusan i ima dobre reference, morate napraviti procjenu. Ne znate kako će stvari funkcionisati svakodnevno. Ovo je trenutak kada morate slijediti svoj instinkt. Odaberite ono što osjećate da je ispravno, znajući da ništa nije zagarantovano.

Odabir pravog njegovatelja može biti izazovan, ali sa ovim savjetima, možete donijeti odluku koja će osigurati najbolju njegu za vašu voljenu osobu. I mi vam možemo pomoći - registrujte se na Briga.ba i postavite oglas za posao kako biste pronašli osobu po vašoj mjeri.

Podijeli: